İthal Tohum
Siparişnizi verirken Kütükte mi yoksa Komposttamı kullanacağınızı bize bildirin ona göre gönderiyoruz.
MİSELLER KOMPOSTTA VEYA KÜTÜKTE BEYAZLAR EĞER MANTAR TOHUMU ALMIŞSANIZ BUZDOLABININ SEBZELİK BÖLÜMÜNDE VEYA SERİN BİR YERDE 6 AY MUHAFAZA EDEBİLİRSİNİZ.
İSTİRİDYE MANTAR MİSELİ (TOHUMU) KOMPOST YAPIMI 1 KİLO MİSEL İÇİN 5 KİLOLUK KOMPOST POŞETİNE (ŞEFFAF ŞEKER POŞETİ) 200 VEYA 250 GRM TOHUM YETERLİDİR.
Tarifimiz 1 kilo tohum içindir. Tarifimiz için 10 kilo yani yarım balya saman yeterlidir. Samanı önce tazyikli su ile güzelce yıkayınız ki pisi kiri ve küfü gitsin. Samanınız temiz ise gerek yok.
Yıkadıktan sonra samanı 15-20 dakika kadar kaynatın veya üzerine haşlak, kaynamış su dökerek su soğuyana kadar içinde tutun. 10 SAAT veya 1 gün süzülmeye bırakın.Süzmek için bir çuvalın içine koyabilir veya temiz bir yere sererek süzülmesini bekleyebilirsiniz. Samanı elimizle sıktığımızda su akmayacak şekile geldiğinde süzülme bitmiştir.
Süzdüğümüz samanı temiz bir yere 4 parmak kalınlığında serin. Üzerine 10 avuç kadar buğday kepeği serpin.1 su bardağı saten alcı (TOZ) ve yine 1 su bardağı sönmüş kireç (toz halinde) samanın üzerine serpin. Alçı ve kireç zorunlu değildir ama daha çabuk ürün vermesi için koyabilirsiniz. Buğday kepeğini kaynatmayın ve yıkamayın.
Sonra kompost poşetine yerde hazırladığımız karışımdan bir miktar alarak poşetin dibine koyun. Poşetin dibine koyduğumuz karışım 4 parmak kalınlığında olsun. Sonra 1 avuç tohumumuzdan poşetin kenarlarına gelecek şekilde serpin. Bu işleme torba doluncaya kadar kat kat yapın ve en üstte saman ve kepek karışımı olana kadar poşeti doldurun ve ağzını sıkıca bağlayın. Bir kürdanla da her poşete 10-15 hava deliği açın.
19-25 derece sıcaklıkta, hiç ışık görmeyen bir yere koyun. Birden fazla kompost yaptıysanız kompostlar arasında en az bir karış mesafe olmasına dikkat edin. Eğer ortamda hiç nem yoksa 2 günde bir fıs fıs yardımıyla poşetin ağzını açmadan poşeti ıslatabilirsiniz. Bu ıslatma kompost için çok yararlı olacaktır. Kompost suyu sever. Kompostumuz bembeyaz oldu veya küçük mantarcıklar gözükmeye başladı ve gerekli şartları sağladıysanız 15-20 gün içerisinde sonuca ulaşmış olacaksınız demektir. Bazen sıcaklık ve nem eksikliğinden bu süre biraz uzun olabilir.
Şimdi poşetin her bir yönünden 2 şer adet 4 cm i geçmeyecek şekilde kesikler atın. Sıcaklığı 9-14 derece arasına düşürün. Eğer düşüremiyorsanız kapı cam açarak eve temiz hava girmesini sağlayın. Unutmayın mantarlar çıkmaya başladıkça bol bol hava ihtiyacı hisseder. Kompostu yine çıkmaya başlarkende günde bir kez sulamalıyız yani fıs fıs yardımı ile günde bir kere... Mantarlar hızla büyümeye başlayacaktır.
Mantarlar ne kadar çok çıkarsa o kadar temiz havaya ihtiyacımız olacak. O yüzden havalandırmayı her gün 10 dakika uzatarak devam edin. Bugün yarım saat havalandırdıysanız yarın 40 dakikaya çıkarın. Havalandırma ve nem eksik olursa mantarlarınızın sadece sap kısımları uzamaya başlar. Yani asıl istediğimiz yaprak kısmı çok büyümez. Yani bu da demek oluyor ki sap kısımları uzarsa havalandırmayı arttırmamız gerek. O zaman istediğimiz yaprak kısımları elimiz kadar büyümeye geçer.
Mantarlar büyüdükten sonra kökünden kopartmamaya dikkat edin. Mantarları saat yönünde çevirerek koparın ki tekrar aynı yerden ürün versin.
TALAŞLA İSTİRİDYE MANTAR KOMPOST YAPIMI Talaşı sadece yıkayarak yapabilirsiniz. Talaş seçimi. KAVAK AĞACI TALAŞI, GÜRGEN AĞACI TALAŞI, KAYIN AĞACI TALAŞI, KÖKNAR AĞACI TALAŞI VEYA CEVİZ AĞACI TALAŞI.TALAŞLAR KABA TALAŞ OLMALIDIR. YANİ EN AZ 2 veya 3 mm plenya ile kesilmiş kaba talaş. bu talaş türlerinden herhangi birisi ile kompost yapabilirsiniz.